Spolupracujeme:
NOVINKY
ZBOŽÍ V AKCI
KONTAKTY
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
ANKETA
Jak se vám tyto stránky líbí?
Velice moc 52% Líbí se mi 43% Nemnoho 2% Vůbec 3%
Od 10.9.2015 v nabídce český česnek fialový paličák Karel IV a nepaličák Štěpán. Balení po 4,8, 16 palicích.
KAREL IV - Polopozdní ozimý širokolistý paličák (sklizeň okolo 20. 7.), který vychází z odrůdy VINAR. Má mohutné cibule o hmotnosti 80 až 90 gramů. Vnější suknice světlé s výrazným fialovým žilkováním. Stroužky velké, 5-6 ks s fialově hnědou slupkou. Vyznačuje se výraznou česnekovou chutí. List je mohutný, široký, vzpřímený, na konci se mírně ohýbá. KAREL IV se vyznačuje stabilně vysokým výnosem v mokrých i suchých letech a velmi dobrým zdravotním stavem. Je dlouhodobě skladovatelný a snadno se loupe. ŠTĚPÁN - Poloraná odrůda ozimého širokolistého nepaličáku ( sklizeň okolo 10.7.) Cibule jsou velké s hmotností 80 až 100 gramů. Barva vnějších suknic je bílá s jemným světlehnědým žilkováním. Stroužky střední až velké 8-10 ks, světle hnědá slupka, výrazná, jemná chuť. List široký, vzpřímený, vyšší, světle zelené barvy, na koncích mírně ohýbá. Odrůda s velmi dobrým zdravotním stavem a dlouhou skladovatelností
Paličák nebo nepaličák?
Paličák je česnek, jehož název se odvozuje od květního stvolu, jenž odrůdy z této skupiny tvoří. Je totiž zakončený tzv. palicí, která se musí včas vylomit, aby se česnek zbytečně nevysiloval tvorbou pacibulek. Poznáte ho také po rozkrojení cibule, která má uprostřed tuhý střed a kolem něj jsou pravidelně rozmístěné jednotlivé stroužky. Naproti tomu
Nepaličák má stroužky v cibuli různě nahloučené, i když i zde může být jistá pravidelnost. Netvoří také květní stvol a tedy pevný střed, ale výjimky se rovněž najdou. Co se chuti týče, jsou paličáky obecně jemnější, hůře se ovšem skladují. Jsou oblíbenější i proto, že tvoří v cibuli velké stroužky, které se lépe a pohodlněji loupou. K českým specialitám patří ještě jeden fenomén – jako jediní v zemích EU milujeme česnek s fialovou barvou cibulí.