





Otevírací doba ve Státní svátek 17.11.2025 - ZAVŘENO
Budeme se těšit na viděnou v dalších dnech.
Vánoční stromky budou opět v prodeji, kvalita, vůně, čerstvost
zaručena - JEDLE KAVKAZSKÉ - různé velikosti. Termín začátku prodeje
bude upřesněn, ale nejpozdějí 2.12.2025!
Chvojí i připravené věnce pro dekorování budou k dostání již od 18.11.2025.
Vánoční letáková akce - využijte možnosti výhodného nákupu dárků
nebo doplnění vlastních potřeb.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Podzimní barevný čas se blíží!

Elektrická tříkolka Advento 2 je novější verzí Adventa. Jedná se o obratný pracovní stroj s širokým použitím při každodenní práci. Překvapí svým výkonem a univerzálním využitím, ať při práci venku nebo v uzavřených prostorách, na rovině i v terénu. Stroj navíc vyniká jednoduchým ovládáním a nízkými provozními náklady.
NOVINKA!
Maloobchodní cena od 47.900 vč. 21% DPH.
Vánoční letáková akce od 14.11.-24.12.2025






Nově jsme zprovoznily slibovanou půjčovnu nářadí
http://www.rmcentrum.cz/Pujcovna-naradi-a10_86.htm

Žádný trávník nevzniká jen z jednoho druhu trávy. Jedná se vždy o směsi, které jsou namíchány z takových odrůd trav, které svojí charakteristikou a spolurůstem vytvoří výsledný travní koberec plnící předem stanovenou funkci. Trocha travní alchymie, znalosti odrůd a jejich vzájemné snášenlivosti a luxusní nebo odolný či užitkový trávník je na světě!
V každé travní směsi spolehlivě najdete jílek vytrvalý, kostřavu červenou a lipnici luční. Volbou poměru jednotlivých travních odrůd určujeme vlastnosti budoucícho trávníku. Při nákupu se můžete vždy řídit doporučením výrobce travní směsi. Ten obvykle již názvem směsi předurčuje její hlavní charakteristiku. Pokud se vyznáte v travách, pak si můžete podle složení směsi sami ověřit, zda je ta správná pro váš účel.
Travní směsi bývají děleny podle svého účelu rovněž na kategorii "hobby" a "profi". Rozdíl je v poměrech použitých trav, jejich kvalitě a čistotě směsi. Sportoviště pro víkendový fotbálek má jiné nároky, než trávník profesionálních fotbalistů, ač se travní směsi mohou jmenovat stejně. Samozřejmě platí, že tzv. profi travní směsi může používat i běžný zahrádkář a rozhodně neudělá chybu. Například AGRO Travní směs SPORTnebo AGRO Profi Travní směs SPORT
Nyní k jednotlivým travním druhům.
► JÍLEK VYTRVALÝ (lat. Lolium perenne) - je jednou z nejkvalitnějších víceletých trav a základní složkou anglického trávníku. Je sytě zelený, nižšího vzrůstu, silně odnožující. Má přímá stébla až 6 mm široká. Vyžaduje těžší půdy, dobré vláhové podmínky, přístupné živiny a časté, spíše střední sekání (25 až 30 mm)
Jílek vytrvalý je základem všech zatěžovaných sportovních i rekreačních trávníků, jimž zajišťuje odolnost vůči silné zátěži a rychlou regeneraci poškozených míst. Je rovněž základem všech směsí určených pro rychlou obnovu ploch a regenerační výsevy.
► KOSTŘAVA ČERVENÁ (Festuca rubra sensu lato) - je základem všech okrasných trávníků. Jde o nenáročný druh nižší trávy sytě zelené až šedozelené barvy. Má plochá až žlábkovitá stébla široká asi 2 mm. Travina je velmi odolná vůči nepříznivým klimatickým podmínkám.
Travní drn je hustý a velmi jemný. Velmi dobře snáší časté a nízké sekání (20 až 40 mm) a mírnou zátěž.
Využívá se ve směsích pro okrasné trávníky, ale také na golfová jamkoviště. Některé odrůdy mají své uplatnění v užitkových a krajinných trávnících.
► LIPNICE LUČNÍ (Poa pratensis) - je vytrvalá rostlina středního vzrůstu a sytě zelené barvy.
Tvoří hustý a středně jemný trávník, který je velmi vytrvalý a odolný vůči mechanickému poškození. Snáší i nižší seč (10 až 30 mm).
Lipnice luční je základní složkou směsí pro zatěžované sportovní a užitkové trávníky vyžadující odolnost proti mechanickému poškození. Pomáhá při opravách zacelit poškozená místa.

Málokdo z nás si dovede představit vaření a pečení bez použití čerstvých nebo sušených bylinek. Jsou nepostradatelnou součástí pokrmů, dodávají jim chuť i aroma. Navíc mají velmi kladný vliv na naše zdraví. Posílí imunitu a pozitivně vlivňují naší duševní pohodu. Nejsou náročené na pěstování, tak i začátečník si s pěstováním hravě poradí. Představíme Vám pár bylinek a jejich využití, které v kuchyni jistě rádi oceníte.
V kuchyni se používá jak čerstvá tak sušená, například do uzenin a játrových paštik, do polévek, do nádivek a do gulášů. Pěstuje se také pro své léčebné účinky. Z kvetoucích vrcholů majoránky můžeme připravit čaj při nachlazení a bolestech hlavy. Pokud budete při bolestech zubů žvýkat lístky čerstvé majoránky, dočasně se Vám uleví.
Je bylinka s citrónově medovou vůní. Výborně doplňuje chuť zmrzlin, ovocných salátů, pudinků a nápojů. Můžeme ji uplatnit všude, kde používáme citrónovou šťávu. Lístky jsou vhodné i na zdobení. Bylinka také působí léčebně na nespavost, bušení srdce, podporuje trávení a napomáhá zahnat migrénu. Pomocí obkladů z meduňky urychlíme hojení případných zhmožděnin.
Je bylinka velmi oblíbená pro svoji výraznou chuť. Čerstvé lístky bazalky uplatníme hlavně v italských jídlech. Je velmi vhodné jí použít do salátu, na pizzu a do různých omáček. Špatně se suší, a proto doporučujeme lístky obrat a dát do sušičky nebo lístky nasekat a nechat zamrazit. Působí léčebně na trávení a zklidňuje ledviny.
Pěstuje se pro sklizeň listů. Použiváme jí pouze v syrovém stavu, jelikož tepleným zpracováním ničíme vitamíny a bílkoviny. Můžeme jí ovšem zamrazit a použít tak i v zimě. Čerstvou i zmrazenou dáváme do hotových polévek, omáček, k tvarohu, pomazánkám nebo do omelet.
Používáme nať i kořen. Obsahuje velké množství vitaminu C a železa. Přidává se do polévek, salátů, k vaječným, bramborovým a rybím pokrmům. Má jemnou aromatickou chuť a nať a nať svěží i dekorativní vzhled. Petržel můžeme sušit i zamrazit.
V kuchyni používáme ke kořenění luštěnin, polévek, bramborových jídel, zavařenin a do chlébů. Kořen koriandru je součástí směsi kari. Léčebně působí proti nadýmání a masti zmírňují bolesti kloubů.
Velmi oblíbená bylinka pro svoji výraznou chuť a vůni. Hojně se používá především v italské a francouzské kuchyni. Bývá součástí směsí koření na ryby a zvěřinu. S oblibou ji používáme při přípravě některých omáček, luštěninových, jídel, rybích a zvěřinových pokrmů, sekaných mas, zeleninových pokrmů a salátů. Alergických potížích Vás zbaví pití teplého nálevu z tymiánu.
Používáme pro přípravu jídel z okurek. Dobře se hodí k rybám nebo pokrmům z brambor a vajíček. Studeným omáčkám dopřávápikantní chuť. Vyzrálé natě se semeníky se pak používají při nakládaní zeleniny (okurky, cukety). Semena kopru mají vysoký obsah železa.
Je silně aromatická bylina. Má velmi výraznou chuť a proto používáme jen několik lístků. Je velmi vhodná do drůběží nádivky, při přípravě skopového a jehněčího masa, ryb a karbanátků. Čaj ze šalvěje zklidňuje kašel a rymů a snižuje pocení.
V kuchyni se používá jako čerstvé či sušené koření na kuře, vepřové a skopové maso, do polévek či k přípravě estragonového octa. Také je v hodný k ochucení koláčů, tvarohu, majonéz a salátů. Používá se v malém množství jak sušený, tak i čerstvý. Do pokrmů doporučujeme přidávat těsně před jídlem, protože rychle uvolňuje aromatické látky.
Velmi oblíbené koření pro své silné aroma. Je ideální ho použít do polévek a omáček. Ochutí při vaření bramobr a luštěnin. Je také velmi vhodný do salátů, mletých mas, pomazánek, bylinkového másla.
V kuchyni ho nejčastěji používáme do marinád při grilování masa. Dodá nádherné aroma i omáčkám, polévkám, zelenině a sýrovým pokrmům. Koření při vaření používejte s rozvahou, je velmi silné. Silná chuť rozmarýnu se nezničí ani dlouhým vařením.
Bylinky považujme za dar. Můžete je pěstovat jak na zahrádce tak i na parapetu okna. Vzpomeňte si na ně při každém vaření. Nezapomínejte však, že i bylinky je třeba používat s mírou. Všechno koření je pouze k dochucení. Použitím nesprávných bylinek můžete připravované jídlo pokazit.
Prevence a postřiky proti plísni sněžné - zejména běžné pro trávník na podzim!
Okrasný trávník nám v průběhu roku můžou napadnout různé houbové choroby. A to i sebelépe založený a udržovaný trávník. K napadení dochází nejčastěji v případech, kdy je trávník nějak oslaben Důvodem jsou vysoké nebo nízké teploty vzduchu, nevyvážená nebo nedostatečná výživa, velká dlouhodobá zátěž, nedostatečná závlaha,nedostatek světla.
Nejčastěji se v trávníku setkáváme se sněžnou plísňovitostí. Rozeznáváme dva druhy:
Sněžná světlorůžová plísňovitost trav - plíseň sněžná ( Monographella nivalis ) Sněžná tyfulová plísňovitost trav - paluška travní (Typhula incarnata )
Obě tyto choroby se objevují na trávníku ke konci zimy a počátkem jara. Pro obě platí podobné preventivní zásahy a stejné přípravky pro postřik.
Účinný výrobek, který doporučujeme použít je ORTIVA, kterou u nás seženete v baleních 10ml a 50ml. Její použití je vhodné i jako prevence houbových onemocnění trávníku.
Podzimní údržba trávníku! Chcete-li mít ze zelených ploch kolem domu, chaty či chalupy v příštím roce radost, musíte jim při přípravě na mrazivé období pomoci.
Počasí se vyvíjí každý rok trochu jinak, a proto nelze termín přípravy trávníku na zimu přesně stanovit. Ideální čas je asi dva týdny po skončení babího léta, hned jak začne padat první listí, což bývá zpravidla mezi začátkem a polovinou října.
Kdy naposledy sekat? Odpověď na tuto otázku samozřejmě souvisí s vývojem počasí. Sezona sečení většinou končí v závěru října. Za výjimečně pěkného a teplého podzimu můžete ale trávník ještě jednou posekat v listopadu. Rozhodně byste se do sečení ale neměli pouštět, pokud už teplota klesá pod 7 °C. Narušená rostlinná pletiva si s chladem neporadí a trávník by mohl vymrznout. Ze stejného důvodu byste měli sekačku nastavit na středně vysokou seč, tedy minimálně na pět centimetrů. Nižší trávník by už neposkytoval kořenům dostatečnou ochranu před mrazem, tráva na podzim totiž už téměř neroste.
Provzdušnění prospěje Další službou, za kterou bude trávník na podzim vděčný, je vertikutace (podle anglického vertical cut – svislý řez). Leckdo ji nechává na jaro, kdy je nutné porost zbavit stařiny, ale vyplatí se i po poslední seči. Vertikutací zbavíte pažit mechu a výrazně tak snížíte možnost, že se v něm usídlí houbové choroby a plísně, zejména plíseň sněžná. Na malý trávník postačí vertikutační hrábě, na větší použijte vertikutátor. Počítejte s tím, že vertikutace potrvá minimálně třikrát déle než sečení stejné plochy. Pokud nemáte vertikutátor se sběrným košem, lze vyčesané zbytky trávy shrabat hráběmi nebo posbírat sekačkou s košem. Po práci trávník, který se opět z plných plic nadechl, přihnojte a zalijte.
Hnojiva pro podzim Obecně je možné říct, že před zimou jsou vhodná hnojiva s vyšším obsahem draslíku. Jde o prvek, který podporuje vyzrávání rostlinných pletiv a přispívá v nich ke snížení množství vody, čímž chrání trávník před vymrzáním a chorobami. V zimě si dejte pozor především na již zmíněnou plíseň sněžnou. Podzimní přihnojení by mělo být malé, maximálně 20–30 g/m2. Hnojiva aplikujte raději za vlhka než za sluníčka, aby nedošlo k popálení trávníku. Snažte se hnojení zvládnout nejlépe do konce září až začátku října. Později už nejsou kořeny trav dost aktivní a živiny špatně přijímají. Nejsnazší je použít již hotové směsi pro podzimní výživu s vysokým obsahem draslíku a vyváženým poměrem ostatních živin. Vhodná jsou hnojiva granulovaná, která uvolňují živiny rovnoměrně po delší dobu.
Podzimní osev Před zimou je ideální čas pro vyrovnání trávníku pomocí trávníkového substrátu (nevytvářejte však naráz více než centimetrovou vrstvu), ale také pro jeho dosévání. Po úpravě vertikutátorem posypte plochu lehce osivem hlavně tam, kde se vám zdá trávník řídký. Použitá travní směs by měla vždy odpovídat vašemu typu zahrady. Pokud máte pocit, že více než polovina trávníku je zničená, založte raději trávník nový. Je to jednodušší než se pokoušet ten původní navrátit zpět k životu. Pokles teplot, silnější ranní rosy a častější dešťové srážky umožňují založení trávníku nebo jeho dosev od poloviny srpna do konce října. Trávník ještě dobře vzejde a do zimy se plně zapojí. Jste-li z různých důvodů nuceni zakládat trávník později, například v listopadu či prosinci (než začne mrznout), travní rostliny sice již nevzejdou, ale na jaře s prvním oteplením vás překvapí intenzivním růstem.

Dřevěný program v Jiřicích, psí bouda s krytinou, stojan na dřevo různých délek, dětský dřevěný set. Výroba možná i na zakázku, vše z masivu. Vzorky k vidění na prodejně!

Proč dnes králíka chovat? Jaké jsou klady a zápory chovu? Co všechno králíci potřebují? A kde pořídit zdravé a kvalitní jedince? To vše a mnohem více probereme v této reportáži.
Zakrslí králíčci se dnes hojně pěstují jako domácí mazlíčci, ale vraťme se zpět do klasických králíkáren. Proč dnes králíka chovat? Především pro dietní maso. Na kožíšku nezbohatneme, králičí kůže se již vykupují jen sporadicky. No a pak samozřejmě můžeme mít také chovatelství jako hobby a hlídat čistou linii chovu – podívejme se například, jaký může mít i králík rodný list. Králičích plemen je rozsáhlá řádka, ve videu si představíme tři domácí česká.
Chceme-li dlouhodobější chov, určitě věnujeme hodně příprav správnému bydlení. Králík patří do králíkárny, která může být venku nebo jako součást hospodářského zázemí. Samozřejmě do ní nesmí pršet, mívá tři pevné stěny a zepředu nejčastěji pletivo. Podle počtu kotců se kombinují prostory králíkárny. Kotec musí být suchý také zespodu, podlážka má speciální úpravu, (používají se dílčí rošty apod.) a nesmí se zde míchat výkaly a krmivo. Samozřejmě samice a samci budou chováni zvlášť a pouze se připouští. Malí králíčci mohou být v kotci s matkou, která pro ně dělá z vlastních chlupů hnízdečko, ale také můžou mít vlastní útulek, máme-li specializované zařízení pro odchov.
Ve stravě určitě nevystačíme s trávou, dokonce nevhodným zeleným krmením napácháme největší škody. Králíky můžeme krmit pestrou stravou složenou z obilí, obilných šrotů, nápojů, suchého chleba, mrkve, tuřínu, sena a zeleného krmiva (kde hlídáme, aby se nedostaly rostliny jedovaté, píchavé, nadýmající..). Králíkům na hryzání dáváme také větvičky. Samozřejmě můžeme koupit hotové krmné směsi. Součástí dnešního chovu je taképřidávání vitaminů a dalších živin do krmiva. Kdo se bude věnovat chovu má k dispozici i výživové tabulky. Chovatelé dostanou různé misky, napáječky a jesle na seno a trávu, chov lze zajistit tak, že krmivo se doplňuje automaticky a stačí systém občas zkontrolovat. Důležité je dbát na čistotu krmiva, nikdy nedáváme zapařené nebo plesnivé potraviny a zamezíme přístup hmyzu ke krmivu. Také při krmení čerstvou trávou počítáme, že králík si vytahá jen to, co mu chutná a zbytek zadupe pod sebe, čili zbytky průběžně čistíme. Také kotce se musí pravidelně čistit, četnost a náročnost záleží od konstrukce králíkárny. Odpad po zkompostování využijeme na zahrádce jako hnojivo.
Nezbytnou součástí současných chovů je kromě čistoty a správné stravy očkování, jinak se králíci stávají oběti pravidelných každoročních infekcí a houfně hynou. Nemusíme mít vznešený chov s rodokmenem, ale vyplatí se aspoň rámcově dbát o hodnotné rodiče, abychom měli záruku kvalitních vrhů. Kdo chová jen samice, tak si musí sehnat zdravého samce na připouštění.
Z chovu v Toulcově dvoře představujeme dobrá česká plemena:
Český červený králík – patří mezi malá plemena s váhou 2-3,25 kg. Typickým znakem je sytě svítivě žlutočervená barva, která by měla být stejnoměrně rozložená po celém těle, včetně hlavy, břicha, končetin a pírka. Srst je přitom velmi hustá v podsadě. Tělo je krátké, zavalité, bez znatelného krku a se širokou hlavou. Uši jsou masité, dobře osrstěné, dlouhé 9 - 10,5 cm. Jde o nenáročné plemeno s dobrými mateřskými vlastnostmi.
Český černopesíkatý králík také patří mezi malá plemena s váhou 2,5 - 3,25 kg. Typickým znakem plemene je neobvyklá barva - má být po celém těle čistě bílá se stejnoměrným šedopopelavým nádechem (tzv. závojem). Tělo je válcovité a masivní. Krk je málo znatelný, dobře osrstěné a silné uši mají délku 9 - 10 cm. Oči jsou tmavohnědé. Jde o nenáročné plemeno s dobrými chovatelskými znaky (dobrá plodnost, péče o mláďata, ranost).
Český strákáč patří ke středně velkým plemenům králíků. Dosahuje váhy 3,3 - 4 kg. Náleží ke skupině tzv. národních plemen. Na jejich vyšlechtění se podíleli čeští chovatelé. Strakáč dnešní kresby se objevil po roce 1900 a již v roce 1914 byl založen Klub chovatelů Českých strakáčů. Má protáhlé tělo s kratší hlavou a širokými tvářemi. Typická je tzv. německá strakatost - na bílém podkladě je černý pruh přes hřbet, černé uši, oční kroužky s trnem a skráňovou skvrnou na hlavě. Na každém boku pak ještě 4-6 skvrn. Kresba se může vyskytovat v nejrůznějších barvách, nejčastěji se setkáváme s černými a modrými českými strakáči. Jedná se o poměrně rané plemeno s dobrými užitkovými vlastnostmi. Mají dobrou plodnost, matky se o mláďata dobře starají, mají dostatečnou mléčnost.
Jediným problémem v chovu strakáčů je dědičnost barev, která způsobuje to, že některá mláďata se rodí jednobarevná. Černá - tzv. kominíci a bílá - tzv. mlynáři. Ti vzhledem k letálnímu faktoru obsaženému v genech brzy hynou.
Začínající chovatel sežene králíky na výstavách, v chovatelských sdruženích. Od kvalitních zdravých rodičů závisí celý chov. Nemáme-li jistotu, zda zvládneme chov, můžeme si vyzkoušet jen dochovat mladého odrostlejšího králíka „na pekáč“ a pak se rozhodnout dál.

Provést řez stromů je pro mnohé pěstitele každoroční, či jednou za pár let se opakující povinnost. Koruny stromů i porosty keřů potřebují pro svůj rozvoj vzduch a světlo. Ovocné stromy a okrasné dřeviny by se proto měly pravidelně zastřihávat, aby se dobře prořezávaly i během květu a doby sklizně. Někdo řeže sám, protože ví jak, jiný si najme odborníka, zkušeného sadaře. Ať tak či tak, s trochou šikovnosti, teorie a zdravého úsudku můžete řez provést opravdu svépomocí. Přinášíme vám právě tu trochu teorie. Zbytek je plně ve vašich rukou.
Jak jsme si již řekli, cílem letního řezu je zvýšení plodnosti a úrodnosti stromů a podpoření vybarvenosti plodů. Letním řezem zpomalíme celkový růst stromů. Není třeba se bát, že by letní řez vyvolal intenzivní růst výhonů jako je tomu u řezu zimního. Odstraněním přebytečných letorostů, často nepotřebných pro stavbu koruny, pomůžeme stromu šetřit síly. Proud přijímaných živin je po letním řezu rovnoměrně rozváděn do zbývajících částí stromu, kde bude mnohem lépe využitý. Dalo by se říci, že v letním období se provádí spíše řez slabších přebytečných a suchých větví. Jak správně postupovat?
I když se vám bude strom zdát najednou holý, až "podivný", vězte, že jste pro něj udělali to nejlepší. Slunce krásně vybarví plody, které by jinak skončily jako malé, kyselé, k jídlu nijak nelákající, na vitamíny a minerály strádající chudinky.
Zimním řezem se rozumí řez prováděný v období vegetačního klidu, což bývá období od února či března, které trvá do doby počátku rašení. Při zimním řezu odstraňujeme odplozené dřevo. POZOR však - silný zimní řez vyvolává mohutný růst nových výhonů, které se tvoří na úkor zakládání květních pupenů, proto je nutné přistupovat k řezu s opatrností a rozmyslem.
První řez provádíme u nově vysazených stromů ihned po výsadbě, vysazujeme-li na jaře. Vysazujeme-li na podzim, provedeme řez během následujícího jara. Už při sázení je dobré, abyste upravili poškozené a příliš dlouhé kořeny, stejně jako poškozené a odumřelé větve. Pro urychlení kořenění potřebuje nový strom co největší listovou plochu, které mu dodává energii ze Slunce.
Výchovný řez se provádí od 2. roku po vysazení, a to dalších 3 až 5 let. Provádíme jej zpravidla na jaře s cílem zajištění správného poměru mezi kořenovou a nadzemní soustavou. Výchovný řez slouží pro vytvarování požadovaného pěstitelského tvaru. Výchovný řez se po několika letech ukončuje se požadovaného pěstitelského tvaru. U špičáků je cílem výchovného řezu založení korunky (řez na korunku), zatímco u stromků s již založenou korunkou se provádí především seřezávání bočních výhonů ve stejné výšce. Hlavní výhon musí převyšovat ostatní výhony o deset až patnáct centimetrů. Jak postupovat?
Nastupuje po období výchovného řezu, tedy prakticky při nástupu stromu do plodnosti. Jeho hlavním smyslem je zajistit optimální plodnost a fyziologickou vyrovnanost ovocného stromu. Provádíme jej přibližně od čtvrtého roku po výsadbě. Reguluje se tak plodnost, jelikož se strom nesmí vyčerpat nadměrnou tvorbou plodů. Někdy se tímto řezem omezují rozměry korun. Obvykle dojde tímto řezem k odstranění přibližně 20 % mladých výhonů a větví stromu.
Jak název napovídá, tímto řezem dáváme stromu požadovaný tvar. Na rozdíl od řezu výchovného se jedná spíše o kosmetický a nehluboký zásah.
Opět snadná identifikace účelu podle názvu - zmlazovací řez použijte u starých a zanedbaných stromů. Hlavním a jediným cílem je dodat stromům novou vitalitu. Úspěšně zmlazený strom se vrací do dobré kondice a k optimální plodnosti. Dřevo stromu se obnovuje a tím vede k prodloužení plození přibližně o pět let. Jedná se o řez intenzivní a hluboký, často až do dřeva starého 5 a více, někdy až 20 let. Strom po takovém zásahu nepřipomíná strom - značná část koruny je opdstraněna, dojde ke značnému zkrácení větví. Proces obnovy koruny trvá dva až čtyři roky. Požadovaný efekt po takovém zásahu můžete však očekávat pouze u zdravých a nepřestárlých stromů.
?Pro odstraňování malých výhonů použijte jednoruční nůžky. Na silnější výhony jsou lepší obouruční nůžky nebo pilka. Pro práci v obtížném porostu je mnohdy zapotřebí použít univerzální zahradnické nůžky nebo teleskopické nůžky. Můžete tak provést řez z větší vzdálenosti. Nářadí musí být čisté, protože plocha řezu je velice citlivá na zanesení infekce. Po použití nářadí ihned očistěte a skladujte jej na čistém a suchém místě pro další správné použití. Na zakrytí ran po řezu používejte štěpařský vosk.

Pokojových rostlin existuje velice bohatá množina - rostliny kvetoucí, ozdobné listem, palmy, kaktusy, sukulenty. Většině z nich se velmi dobře dařilo až do září, ale následující, neustále se zkracující podzimní a zimní dny s velmi slabou intenzitou slunečního záření, navíc v kombinaci s nepřiměřeně vysokou teplotou v místnostech rostlinám nesvědčí. Většině pokojovek narostou nezdravě protáhlé výhony, rostliny jsou vysílené a náchylnější k napadení chorobami a škůdci.
Jedná se zejména o kamélie, fuchsie, myrtu, oleandr, olivovník, citrusy, fíkovník smokvoň, vavřín.
Tyto rostliny pocházejí z oblastí, kde jsou celoročně vyrovnané vyšší teploty neklesající pod 15 °C.
Zvláštní skupinu tvoří sukulentní rostliny, které vyžadují za vegetace velmi intenzivní osvětlení.
