Spolupracujeme:
ZBOŽÍ V AKCI
KONTAKTY
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Provést řez stromů je pro mnohé pěstitele každoroční, či jednou za pár let se opakující povinnost. Koruny stromů i porosty keřů potřebují pro svůj rozvoj vzduch a světlo. Ovocné stromy a okrasné dřeviny by se proto měly pravidelně zastřihávat, aby se dobře prořezávaly i během květu a doby sklizně. Někdo řeže sám, protože ví jak, jiný si najme odborníka, zkušeného sadaře. Ať tak či tak, s trochou šikovnosti, teorie a zdravého úsudku můžete řez provést opravdu svépomocí. Přinášíme vám právě tu trochu teorie. Zbytek je plně ve vašich rukou.
Jak jsme si již řekli, cílem letního řezu je zvýšení plodnosti a úrodnosti stromů a podpoření vybarvenosti plodů. Letním řezem zpomalíme celkový růst stromů. Není třeba se bát, že by letní řez vyvolal intenzivní růst výhonů jako je tomu u řezu zimního. Odstraněním přebytečných letorostů, často nepotřebných pro stavbu koruny, pomůžeme stromu šetřit síly. Proud přijímaných živin je po letním řezu rovnoměrně rozváděn do zbývajících částí stromu, kde bude mnohem lépe využitý. Dalo by se říci, že v letním období se provádí spíše řez slabších přebytečných a suchých větví. Jak správně postupovat?
I když se vám bude strom zdát najednou holý, až "podivný", vězte, že jste pro něj udělali to nejlepší. Slunce krásně vybarví plody, které by jinak skončily jako malé, kyselé, k jídlu nijak nelákající, na vitamíny a minerály strádající chudinky.
Zimním řezem se rozumí řez prováděný v období vegetačního klidu, což bývá období od února či března, které trvá do doby počátku rašení. Při zimním řezu odstraňujeme odplozené dřevo. POZOR však - silný zimní řez vyvolává mohutný růst nových výhonů, které se tvoří na úkor zakládání květních pupenů, proto je nutné přistupovat k řezu s opatrností a rozmyslem.
První řez provádíme u nově vysazených stromů ihned po výsadbě, vysazujeme-li na jaře. Vysazujeme-li na podzim, provedeme řez během následujícího jara. Už při sázení je dobré, abyste upravili poškozené a příliš dlouhé kořeny, stejně jako poškozené a odumřelé větve. Pro urychlení kořenění potřebuje nový strom co největší listovou plochu, které mu dodává energii ze Slunce.
Výchovný řez se provádí od 2. roku po vysazení, a to dalších 3 až 5 let. Provádíme jej zpravidla na jaře s cílem zajištění správného poměru mezi kořenovou a nadzemní soustavou. Výchovný řez slouží pro vytvarování požadovaného pěstitelského tvaru. Výchovný řez se po několika letech ukončuje se požadovaného pěstitelského tvaru. U špičáků je cílem výchovného řezu založení korunky (řez na korunku), zatímco u stromků s již založenou korunkou se provádí především seřezávání bočních výhonů ve stejné výšce. Hlavní výhon musí převyšovat ostatní výhony o deset až patnáct centimetrů. Jak postupovat?
Nastupuje po období výchovného řezu, tedy prakticky při nástupu stromu do plodnosti. Jeho hlavním smyslem je zajistit optimální plodnost a fyziologickou vyrovnanost ovocného stromu. Provádíme jej přibližně od čtvrtého roku po výsadbě. Reguluje se tak plodnost, jelikož se strom nesmí vyčerpat nadměrnou tvorbou plodů. Někdy se tímto řezem omezují rozměry korun. Obvykle dojde tímto řezem k odstranění přibližně 20 % mladých výhonů a větví stromu.
Jak název napovídá, tímto řezem dáváme stromu požadovaný tvar. Na rozdíl od řezu výchovného se jedná spíše o kosmetický a nehluboký zásah.
Opět snadná identifikace účelu podle názvu - zmlazovací řez použijte u starých a zanedbaných stromů. Hlavním a jediným cílem je dodat stromům novou vitalitu. Úspěšně zmlazený strom se vrací do dobré kondice a k optimální plodnosti. Dřevo stromu se obnovuje a tím vede k prodloužení plození přibližně o pět let. Jedná se o řez intenzivní a hluboký, často až do dřeva starého 5 a více, někdy až 20 let. Strom po takovém zásahu nepřipomíná strom - značná část koruny je opdstraněna, dojde ke značnému zkrácení větví. Proces obnovy koruny trvá dva až čtyři roky. Požadovaný efekt po takovém zásahu můžete však očekávat pouze u zdravých a nepřestárlých stromů.
Pro odstraňování malých výhonů použijte jednoruční nůžky. Na silnější výhony jsou lepší obouruční nůžky nebo pilka. Pro práci v obtížném porostu je mnohdy zapotřebí použít univerzální zahradnické nůžky nebo teleskopické nůžky. Můžete tak provést řez z větší vzdálenosti. Nářadí musí být čisté, protože plocha řezu je velice citlivá na zanesení infekce. Po použití nářadí ihned očistěte a skladujte jej na čistém a suchém místě pro další správné použití. Na zakrytí ran po řezu používejte štěpařský vosk.